ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

HIVATÁS AZ ÉLETÉRT!


Ezt tanácsolja az Országos Mentőszolgálat húsvétra készülődve

Sokat tehetünk a balesetmentes ünnepekért, de érdemes előre felkészülni arra is, ha megtörténik a baj

Az ünnepek alatt általában a mentőkhöz érkező segélyhívások száma is megemelkedhet, de néhány tanács megfogadásával csökkenthetjük annak az esélyét, hogy akár a készülődés, akár a közlekedés során baleset történjen. Érdemes a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazását is előre letölteni a gyorsabb és hatékonyabb mentőhívás érdekében, ha mégis bajba kerülnénk. Az applikációba egészségügyi adataink előre feltölthetők, így azokat a mentők akkor is látják, ha valamiért nem tudjuk közölni azokat, a GPS alapú helymeghatározási rendszernek köszönhetően pedig könnyebben talál meg bennünket a segítség, akár kirándulás közben is. Az alkalmazás különösen hasznos lehet a nyelvet nem beszélőknek vagy az időseknek, de bárki számára segítség, aki egy előre nem látható eseményre is szeretne felkészülni.

Ugyan a konyhában és az utakon történik a legtöbb baleset a húsvéti szezonban, a jó idő beköszöntével a kirándulások során bajba kerülők száma is megnövekedhet. A gyors segítség azonban megakadályozhatja, hogy nagyobb baj történjen, sőt akár életet is menthet. Érdemes tehát tenni a balesetek megelőzéséért, de azért is, hogy ha már megtörtént a baj, gyorsan és pontos információkkal legyünk képesek mentőt hívni akár abban az esetben is, ha az ijedtség miatt nem tudjuk elmondani, hol vagyunk.

Figyeljünk a gyerekekre a konyhában!

A húsvéti sütés-főzés idején megnő a háztartási balesetek száma, ilyenkor gyakoribbak a forrázások, vágott, metszett sérülések. A konyha veszélyforrás lehet a gyermekek számára is, akik magukra ránthatják a forró vízzel, levessel teli lábast, ezért különösen fontos, hogy az edényeket, serpenyőket mindig olyan helyre tegyük, ahol a kicsik nem férhetnek hozzá, és természetesen ilyenkor se hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket.

A zéró tolerancia húsvétkor is érvényes

Tartsuk észben, hogy a zéró alkoholtolerancia az ünnepek alatt is érvényes, ha közlekedünk. De nemcsak ezért érdemes nemet mondani a kínált alkoholra, hanem azért is, mert józanul közlekedve számos balesetet megelőzhetünk. A tavaszi, változékony időjárás miatt az utak csúszósak lehetnek, emellett a figyelmetlen gyalogosokra, esetleg alkoholos befolyásoltság alatt közlekedőkre is figyelni kell, ezért fontos, hogy megőrizzük az éberségünket. Ugyanígy tilos az ünnep alkalmából alkohollal kínálni a gyerekeket, hiszen számukra egy kis mennyiség, egy felnőttek poharából ivott kóstoló is mérgező lehet.

Óvatosan a természetben!

A tavaszi hosszúhétvégén sokan kirándulnak, túráznak a természetben, ám még a feltöltődést szolgáló programok során is érdemes fokozottan figyelni. A terepviszonyokhoz nem megfelelően választott ruházat és cipő viselése például bokasérülésekhez, zúzódásokhoz és horzsolásokhoz vezethet. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta: „Az ismeretlen ösvényen kirándulók a túrajelzések pontos ismeretének hiányában könnyen eltévedhetnek, baj esetén ezért is hasznos segítséget nyújthat az ÉletMentő applikáció, hiszen a mentők gyors kiérkezése attól is függhet, hogy ismert-e a bajba jutott pontos földrajzi elhelyezkedése, lokációja. A segélyhívó gombot megnyomva a segélykérő azonnal kapcsolatba tud lépni az Országos Mentőszolgálat mentésirányítóival. Ugyanebben a pillanatban az applikáció egy üzenetet is küld a mentésirányító központnak a felhasználó adataival, többek között a tartózkodási helyével, így kollégáink könnyebben és gyorsabban találnak a helyszínre.”

Egészségügyi társ a zsebedben

A 2020 januárjában a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat együttműködésében elindított applikációnak mostanra már átlag napi 250 felhasználója van, így ma már közel 580.000 ember zsebében áll rendelkezésre az Életmentő app. Az ingyenesen letölthető ÉletMentő alkalmazás az alapvető funkciókon, tehát a helymeghatározáson, egészségügyi információkon és kisokoson túlmenően megmutatja a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok elérhetőségét és pontos helyét. Az ikonok formájában megjelenő információk révén rendkívül felhasználóbarát azok számára is, akik nem értik a nyelvet vagy a mobiltelefon képernyőjén nehezen tudják elolvasni a kisebb feliratokat, a push üzenetek küldésének lehetőségével pedig bizonyos információkról a felhasználók azonnal értesülhetnek. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az app mára nemcsak a hatékony mentőhívásban nyújt segítséget, hanem egy hordozható kisokosként, egészségügyi társaként szolgál az alkalmazást használóknak.

 A Vodafone-ról

Az egyik legnagyobb páneurópai és afrikai technológiai kommunikációs vállalatként a Vodafone innovációival, technológiájával, összekapcsolhatóságával, platformjaival, termékeivel és szolgáltatásaival átalakítja és megújítja társadalmunk életmódját és munkavégzését. A Vodafone 21 országban üzemeltet mobil- és vezetékes hálózatot, valamint további 47 országban működik együtt számos mobilhálózattal. 2021. december 31-én több mint 300 millió mobilügyféllel, több mint 28 millió vezetékes szélessávú ügyféllel és több mint 22 millió TV-ügyféllel rendelkeztünk.

A Vodafone a világ egyik legjelentősebb szolgáltatója az IoT területén, több mint 142 millió eszközt és platformot kapcsol össze olyan innovációval, amely összhangban van a társadalom tisztább és biztonságosabb városokra, jobb közlekedésre és a fejlettebb mezőgazdaságra irányuló törekvéseivel. A Vodafone digitális vezető szerepe azt is megváltoztatja, hogy a kormányok hogyan biztosítják az egészségügyi és oktatási ellátást, és hogy a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hogyan szolgálják ki ügyfeleiket.

Az M-Pesa révén forradalmasítottuk a fintechet Afrikában, amely 2022-ben ünnepli 15. évfordulóját. Ez a régió egyik legnagyobb fintech platformja, amely több mint 51 millió ember számára biztosít hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz biztonságos, megfizethető és kényelmes módon.

Célunk az összekapcsolhatóság egy jobb jövő érdekében, lehetővé téve ezáltal egy befogadó és fenntartható digitális társadalom kialakítását. Jelentős lépéseket teszünk a bolygónk védelme érdekében: 2040-re nettó nullára csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. 2025-re Európában és az egész világon villamos energiánk 100%-át megújuló forrásokból fedezzük, továbbá a szükségtelenné váló hálózati berendezéseink 100%-át újrafelhasználjuk, továbbértékesítjük vagy újrahasznosítjuk. A Vodafone proaktívan dolgozik azon, hogy a vidéki közösségek, a diákok és a munkakeresők számára bővítse az összeköttetéshez való hozzáférést. A Vodafone Alapítvány több mint 30 éve támogatja az európai és afrikai közösségeket az egészségügy, az oktatás és az esélyegyenlőség területén.

Támogatjuk a sokszínűséget és a befogadást a szülési és szülői szabadságra vonatkozó irányelveink révén és a nők szerepének erősítésével, valamint a nők, lányok és a társadalom egészének az oktatáshoz és a digitális készségekhez való hozzáférésének javításával. Nagyra értékelünk és tiszteletben tartunk mindenkit fajtól, etnikai hovatartozástól, fogyatékosságtól, kortól, szexuális irányultságtól, nemi identitástól, meggyőződésektől, háttértől, kultúrától és vallástól függetlenül.

További információk: www.vodafone.com, kövess minket a Twitteren: @VodafoneGroup vagy keresd fel LinkedIn oldalunkat itt.

 

A hozzászólások nem elérhetőek.