ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

HIVATÁS AZ ÉLETÉRT!

Az Országos Mentőszolgálat egységes állami egészségügyi intézmény, melynek feladata az életmentés, a sürgős ellátás biztosítása. Az OMSZ az életmentésen kívül (112-es segélyhívások) alapfeladatként kizárólag „mentő” és „őrzött” betegszállításokat végez, azaz olyan feladatokat, ahol a beteg állapota miatt sürgős segítségre van szükség, illetve ahol útközben is beavatkozások, vizsgálatok szükségesek. Az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta egységes szervezetként működik. Az ország 254 mentőállomásán 7800 mentődolgozó tevékenykedik. Mentőegységeink az elmúlt évben közel 1,1 millió beteget láttak el.

 

Főbb mentéstörténeti dátumok:

  • 1887 – Önkéntes Budapesti Mentőegyesület
  • 1948. május 10. – Országos Mentőszolgálat
  • 1954 – Első rohamkocsi
  • 1958 – Légi Betegszállító Csoport megalakulása
  • 1963 – Első sikeres, tartós eredményű reanimáció
  • 1998-2010 – Gyermekroham-kocsi, mentőorvosi-kocsik, KIM, mentőmotor, Tömeges Baleseti Egység, MICU, mentőrobogó, új mentőhelikopterek, stb.

 

ÉLETÜNK A MENTÉS

„Hivatás”

 

Nem csak fizikai terhelést, éjszakai ügyeletet, hanem roncsba szorult sérült ellátását, szülés levezetését, újraélesztést, és az ezzel járó óriási lelki terhet is jelent a mentőmunka. Csak szívvel, lélekkel, és némi megszállottsággal lehet ilyesmire vállalkozni. Számunkra a hivatásunk az életünk.

 

“Bajtárs”

 

“Bajtárs” – Orovecz Béla, a mentőszolgálat 1945 utáni újjászervezője, az Országos Mentőszolgálat alapító főigazgatója óta valljuk: társai vagyunk egymásnak a közös segítő munkában és társai a bajban levőknek.

 

 „Hősök”

“Sokak életéhez van közünk. Némelyekéhez kevesebb, némelyekéhez nagyon is sok. De nem fogják tudni a nevünket. Azt sem, hogy mit tettünk értük. A mi munkák rejtett és névtelen.”

Dr. Felkai Tamás – mentőorvos

Országos Mentőszolgálat eredményei, fejlesztései – 2018