ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

HIVATÁS AZ ÉLETÉRT!

Az Országos Mentőszolgálat egységes állami egészségügyi intézmény, melynek feladata az életmentés, a sürgős ellátás biztosítása. Az OMSZ az életmentésen kívül (112-es segélyhívások) alapfeladatként kizárólag „mentő” és „őrzött” betegszállításokat végez, azaz olyan feladatokat, ahol a beteg állapota miatt sürgős segítségre van szükség, illetve ahol útközben is beavatkozások, vizsgálatok szükségesek. Az Országos Mentőszolgálat 1948-as megalakulása óta egységes szervezetként működik. Az ország 256 mentőállomásán mintegy 8500 mentődolgozó tevékenykedik. Mentőegységeink az elmúlt évben több, mint 1,2 millió beteget láttak el, és több mint 40 millió kilométert tettek meg az ország útjain.

 

Főbb mentéstörténeti dátumok:

  • 1887 – Önkéntes Budapesti Mentőegyesület
  • 1948. május 10. – Országos Mentőszolgálat
  • 1954 – Első rohamkocsi
  • 1958 – Légi Betegszállító Csoport megalakulása
  • 1963 – Első sikeres, tartós eredményű reanimáció
  • 1998-2010 – Gyermekroham-kocsi, mentőorvosi-kocsik, KIM, mentőmotor, Tömeges Baleseti Egység, MICU, mentőrobogó, új mentőhelikopterek, stb.

 

ÉLETÜNK A MENTÉS

„Hivatás”

 

Nem csak fizikai terhelést, éjszakai ügyeletet, hanem roncsba szorult sérült ellátását, szülés levezetését, újraélesztést, és az ezzel járó óriási lelki terhet is jelent a mentőmunka. Csak szívvel, lélekkel, és némi megszállottsággal lehet ilyesmire vállalkozni. Számunkra a hivatásunk az életünk.

 

„Bajtárs”

 

“Bajtárs” – Orovecz Béla, a mentőszolgálat 1945 utáni újjászervezője, az Országos Mentőszolgálat alapító főigazgatója óta valljuk: társai vagyunk egymásnak a közös segítő munkában és társai a bajban levőknek.

 

 „Hősök”

“Sokak életéhez van közünk. Némelyekéhez kevesebb, némelyekéhez nagyon is sok. De nem fogják tudni a nevünket. Azt sem, hogy mit tettünk értük. A mi munkák rejtett és névtelen.”

Dr. Felkai Tamás – mentőorvos

Országos Mentőszolgálat eredményei, fejlesztései – 2018