ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

HIVATÁS AZ ÉLETÉRT!

Egységes alapellátási ügyeleti rendszer

Augusztus elején átlépte a 100 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma. A 2023. február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez már Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Komárom-Esztergom vármegyék is csatlakoztak.

Több mint 83 ezer beteget valamelyik ügyeleti telephelyen részesítettünk ellátásban, 9500 esetben telefonos tanácsadás történt, mintegy 6500 beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtünk és a lakásukon láttuk el őket. A jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, kevesebb mint 8500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni. Az alapellátási ügyeletben ellátottak csaknem 40 százaléka gyermek, illetve 18 éven aluli fiatal volt.

1830 – az egységes ügyeleti hívószám

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is egységesen: 1830.

Az új alapellátási ügyeletet 2024 tavaszáig fokozatosan bevezetve az ország egész területén egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszerrel: háziorvosi ügyeleti rendeléssel és sürgősségi ügyelettel biztosítjuk minden rászoruló számára. A visszajelzések alapján az ügyeleti rendszerrel az ellátottak továbbra is elégedettek, az 1-től 5-ig elégedettségi skálán összesítve 4,24 minősítést adnak, ami az egészségügyi szolgáltatások esetében kifejezetten magas értéknek számít.

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése szeptember 1-jétől Veszprém, Jász-Nagykun-Szolnok, és Baranya vármegyékben folytatódik annak érdekében, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen. Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni.

Azoknak az érdeklődőknek, akik részt szeretnének vállalni az egységes alapellátási ügyeleti rendszer működtetésében külön tájékoztatóval állunk rendelkezésre: Ügyelj velünk, ÜGYELJÜNK EGYÜTT!

Vármegyék tervezett csatlakozási sorrendje az egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez:

Csongrád-Csanád vármegye 2023.10.01-től

A vármegyében 2023. október 1-től indul
az egységes alapellátási ügyeleti rendszer!

Tekintse meg videónkat Csongrád-Csanád vármegye új, egységes alapellátási ügyeleti ellátásával kapcsolatban

Ügyeljünk együtt!

Heves vármegye 2023.10.01-től

A vármegyében 2023. október 1-től indul
az egységes alapellátási ügyeleti rendszer!

Tekintse meg videónkat Heves vármegye új, egységes alapellátási ügyeleti ellátásával kapcsolatban

Ügyeljünk együtt!

Tolna vármegye 2023.10.01-től

A vármegyében 2023. október 1-től indul
az egységes alapellátási ügyeleti rendszer!

Tekintse meg videónkat Tolna vármegye új, egységes alapellátási ügyeleti ellátásával kapcsolatban

Ügyeljünk együtt!

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar,
Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye ügyeleti telephelyei:

mentok.hu/ugyeletiterkep