ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

HIVATÁS AZ ÉLETÉRT!

Egységes alapellátási ügyeleti rendszer

Az országosan egységes alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése 2023. február 1-jén indult, és 2024. február 1-re minden vármegyében bevezettük a rendszert. Így Budapest kivételével az ország teljes területén zavartalanul működik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer.

2024. március 10-én elérte a 435 ezret az Országos Mentőszolgálat egységes alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma Magyarországon. A jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra az esetek több, mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, 37 978 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházi felvételre küldeni. Több mint 48 ezer esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, több, mint 357 ezer beteget valamelyik ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 30 ezer beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket. Az alapellátási ügyeletben ellátottak 37,8 százaléka gyermek, illetve 18 éven aluli fiatal volt.

1830 – az egységes ügyeleti hívószám

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is egységesen: 1830. A 1830-as hívószám mindenhol jól működik, a visszajelzések alapján az ügyeleti rendszerrel az ellátottak továbbra is elégedettek.

Azokat az érdeklődőket, akik részt szeretnének vállalni az egységes alapellátási ügyeleti rendszer működtetésében külön tájékoztatóval várjuk: Ügyelj velünk, ÜGYELJÜNK EGYÜTT!

A vármegyékben működő egységes alapellátási ügyeleti rendszer részletei:

Pest vármegye 02.01-től

Országos ügyeleti telephelyek:

mentok.hu/ugyeletiterkep