ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

HIVATÁS AZ ÉLETÉRT!


Az Országos Mentőszolgálat 2024. május 10-én ünnepelte megalakulásának 76. és a magyarországi szervezett életmentés elindulásának 137. évfordulóját. Az ünnepségen mintegy 200 mentődolgozó részesült elismerésben, az eseménynek az Országház adott otthon.

Dr. Csató Gábor főigazgató ünnepi beszédében kiemelte, az életmentő alaptevékenysége mellett az új alapellátási ügyeleti rendszer elindulásával az OMSZ ma már az ország 186 pontján biztosít egységes és magas színvonalú ügyeleti ellátást minden rászoruló számára. Az idei rendezvény kiegészült a 70 éve indult magyarországi Rohamkocsi Szolgálat megünneplésével, amely apropóján a mentők számos különleges programmal készültek a szervezet Markó utcai központjában.

1948. május 10-én jött létre Budapesten az Országos Mentőszolgálat, a szervezet így minden évben május 10-én ünnepli megalakulásának évfordulóját. A nagyszabású rendezvény keretében idén is az Országház Felsőházi termében tüntették ki a mentőszolgálat bajtársait, a mintegy 200 dolgozó Magyar Mentésügyért Emlékérmet, Dr. Orovecz Béla Emlékérmet, Hősies Mentésért Különdíjat, Dr. Lengyel Árpád díjat, Dr. Felkai Tamás Emlékérmet, Légimentők a Magyar Mentésügyért Emlékérmet, Kresz Géza Emlékérmet, Főigazgatói Dicséretet, Balesetmentes közlekedésért járó kitüntetést, Iránytű díjat, Főorvosi és Adjunktusi kinevezéseket vehetett át.

„Az Országos Mentőszolgálat mindig is a magyar egészségügyi rendszer biztos pontja volt. A lakosság számára a biztonságot nyújtottuk, a legnehezebb helyzetekben is. De a bizalom, amit az emberek irántunk éreznek, nem jön magától. Nap, mint nap, kemény munkával és odaadással kell kiérdemelnünk” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

A mentőegységek az elmúlt évben közel 1,3 millió beteget láttak el Magyarországon, miközben az OMSZ feladatköre az új alapellátási ügyeleti rendszer megszervezésével és működtetésével is tovább bővült. „Minden egyes újabb nap, amikor életeket mentünk, vagy segítséget nyújtunk, egy újabb bizonyíték arra, hogy milyen nélkülözhetetlen és értékes munkát végzünk” – fűzte hozzá a főigazgató.

Az idei ünnep különleges apropója volt, hogy éppen 70 éve indult el Magyarországon a Rohamkocsi Szolgálat, amely azóta is a mentőellátás legmagasabb szakmai szintjét képviselve működik. A díjátadó után az OMSZ a Központi Mentőállomásnál ünnepelte meg a kerek évfordulót.

A rendezvény résztvevői mentőautós felvonulást, emléktábla-avatást, valamint retro és modern mentési bemutatót láthattak, később pedig a Kresz Géza Mentőmúzeum előadásán és kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt.

A program egész ideje alatt folyt az újraélesztés és elsősegélynyújtás oktatás, a veterán és modern mentőautók, valamint a Kresz Géza Mentőmúzeum bemutatója is.

A kitüntetettek névsora az alábbi linken érhető el.

A hozzászólások nem elérhetőek.