ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT

HIVATÁS AZ ÉLETÉRT!


A kormány a betegellátás javítása érdekében új ügyeleti rendszert vezet be, amely az év során fokozatosan lép életbe az egyes vármegyékben. A másfél éves tesztidőszak után idén februárban Hajdú- Bihar vármegyében élesedett az új ügyeleti rendszer, majd március 1-től Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is működni kezdett. Az eddigi tapasztalatok alapján az ellátás mindenhol gördülékenyen zajlott, a visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással az ellátottak elégedettek voltak. Az a cél, hogy az év végére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Március első két hetében a három vármegyében ügyeleteseink összesen 5579 betegnek nyújtottak segítséget. A 33 telephelyen háziorvosi ügyeleti időszakban (hétköznap 16 óra és 22 óra között és hétvégén 8 és 14 óra között) összesen 3525 beteget láttak el, ami naponta és telephelyenként átlagosan 7.62 betegellátást jelentett (átlagosan 1.27 fő /óra betegforgalom). Hétköznap éjszaka (22 óra és 8 óra között) a sürgősségi ügyeletek 566 ellátást végeztek, ami 16 telephelyre lebontva átlagosan napi 3,53 betegellátást jelent. Hétvégén 14 óra és 8 óra között a sürgősségi ügyeletek 1488 ellátást végeztek, ami 16 telephelyre bontva átlagosan 1.45 fő/óra betegforgalmat jelentett. Az ellátás mindenhol gördülékenyen zajlott, a visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással az ellátottak maximálisan elégedettek voltak. Az elmúlt két hétben a 1830-as ügyeleti számra a három vármegyében több mint 7100 telefonhívás érkezett, ami azt bizonyítja, hogy a betegek széles köréhez eljutott az egységes ügyeleti telefonszámról szóló tájékoztatás.

A tapasztalatok továbbra is egyértelműen alátámasztják, hogy a hétköznap délután 4 és este 10 óra, valamint hétvégén reggel 8 és délután 2 óra közötti időszakokban jelentkező betegek enyhébb panaszokkal, háziorvosi ellátást igénylő problémákkal fordulnak az ügyelethez (a 7 fokozatú súlyossági skálán 0, 1, 2, 3 szintű kórképek), így ellátásukra a háziorvosok lennének a legalkalmasabbak, miközben az őket helyettesítő szakemberekre, orvosokra, illetve mentőtisztekre a betegellátás más területén volna szüksége a rászorulóknak. Bízunk benne, hogy az eddig távol maradt háziorvosok is be fognak kapcsolódni az ellátásba annak érdekében, hogy az ügyeleti rendszer a jövőben is zavartalanul működhessen és minden beteg a számára legmegfelelőbb ügyeleti ellátásban részesüljön.

A hozzászólások nem elérhetőek.