Szervezeti hírek
Foglalkozás-egészségügy
Főoldal
Szervezeti egységek
Sürgősségi beutalási rend
Szervezeti egységek, szervezetek
Hírek
Fejlesztési Program
Híradó
Közérdekű
Mentőigazolvány, támogatók
Szervezeti egységek / Kresz Géza Mentőmúzeum

 

Továbbbi információ: www.mentomuzeum.hu

A Mentőmúzeum története

A Mentőmúzeum alapításának gondolata az 1896. évi millenniumi kiállításon született, hol a fővárosi mentők kiállították mentési szakfelszereléseiket és ideiglenesen felállított mentőállomásukat üzemeltették. A múzeum indulása az 1887-ben alapított Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME) 1890-ben épített Markó utcai mentőszékházának, a „Mentőpalotának” 1898. évi bővítésével vált realitássá. A múzeum alapítója a korabeli magyar orvostársadalom egyik legkiválóbb férfiúja, a zseniális szervező, Dr. Kresz Géza (1846-1901) a magyarországi szervezett mentés megteremtője, a BÖME alapító igazgató főorvosa volt. De tényleges működését, már utódjának, Dr. Kovách Aladár (1866-1922) igazgatóságának idején kezdte meg. A múzeumot 1926-tól kezdődően folyamatosan bővítették, átalakítása 1937 elejére, a BÖME alapításának ötvenedik évfordulójára  fejeződött be. Az átalakítás Dr. Körmöczi Emil (1869-1949) igazgató főorvos felügyelete és irányítása mellett történt.

A második világháborút követően a kormányzat a magyarországi mentőintézmények államosítása mellett döntött. 1948. május 10-én megalakult Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), melynek központi irányítószerve, a Főigazgatóság és szakigazgatási osztályai 1949 februárjában az államosított BÖME Markó utcai székházába költöztek.  Az OMSZ alapító-főigazgatója Dr. Orovecz Béla (1909-1966) orvos-őrnagy, mentésügyi miniszteri biztos volt. A székházban állandósuló helyszűke miatt a múzeum működését az 1950-es évek közepétől ideiglenesen szüneteltették, újbóli megnyitására az OMSZ Róbert Károly körúti új székházának 1983. évi átadását követően került sor.

Az újranyitásig Dr. Felkai Tamás (1922-1997) főorvos, a rohamkocsi-szolgálat egyik alapítója a gyűjtemény egyes darabjaival ismeretterjesztő kiállításokat rendezett és előadásokat tartott. Dr. Felkai Tamás kitartásának, az OMSZ főigazgatójának, Dr. Bencze Béla támogatásának és Dr. Antall Józsefnek (1932-1993), későbbi miniszterelnöknek a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár akkori főigazgatójának segítségével az egykori alapító nevét felvevő Kresz Géza Mentőmúzeum 1987. május 10-én, a szervezett magyar mentés centenáriumi évében nyitotta meg ismét kapuit. Igazgatója Felkai Tamás lett, aki 1997-ben bekövetkezett haláláig vezette a nagy múltú intézményt.
2005-ben kisebb, majd 2008 és 2009-ben jelentős felújítások, beruházások történtek a Mentőmúzeumban; világítástechnikai együttesét a kor modern elemeivel cserélték le, helyiségeibe mozgás- és füstérzékelő rendszert telepítettek. A padozat új járófelületet kapott, kiállítótermeibe újabb, esztétikusan kivitelezett tárlószekrények kerültek. A mentés és a mentéstörténelem szemléletesebb bemutatása végett a Paulikovics Elemér kiállító terem vetítőteremmé alakult. A múzeum könyvtára és kutatóhelyisége is megújult, az udvari garázsokban muzeális mentőgépkocsik lettek kiállítva.

Külön öröm és büszkeség számunkra, hogy a Mentőmúzeum a 2009. évi Múzeumok Majálisán „A legigényesebb program közönségdíját” nyerte el a nagyközönség szavazatai és a szakmai zsűri döntése alapján, mely díjat minden évben egyszer és csak egy múzeumnak ítélnek meg.

A Kiállítótermekben műtárgyaink kronologikus és egykori rendeltetésüknek megfelelő csoportosításban tekinthetőek meg. Így a múzeumi séta során kisebb termeinkben először a magyarországi elsősegélynyújtás és borbélysebész-képzés történetét és napi gyakorlatát, majd az 1887-ben alapított Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület működésének történetét ismerhetik meg látogatóink. Ismertetjük a századfordulón alkalmazott sürgősségi gyógyeljárásokat, továbbá a mentés motorizációjának történetét, a lovas mentőfogatoktól egészen 1948-ig, a mentés államosításáig. Majd bemutatjuk a vidéki mentőegyesületek alapításának folyamatát és működésüket. Ugyancsak a témához kapcsolódóan ismertetjük az országos mentészszervezés korát, így az 1926-ban szervezett Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesületének alapítását, országos állomás-hálózatának működését.

Központi kiállító-termünkben, az Orovecz Béla-teremben a mentés államosítását, az immár országos hatáskörű mentőintézménynek, az 1948-ban alapított Országos Mentőszolgálatnak megalakulását és jelenét mutatjuk be. Látogatóink betekintést nyernek a mentés napi gyakorlatába és megismerhetik a mentésirányítás történetét, jelenét. A terembe vezető hosszanti kiállító térben a mentés híradástechnikájának kialakulását, a mentőrádiók alkalmazásának történetét mutatjuk be. Ezzel együtt az egykoron használatban lévő összes típus is megtekinthető az esztétikusan kialakított üvegezett fali szekrényekben. Bemutatjuk az 1956. évi forradalom és szabadságharc mentéstörténetét, kiemelve az Országos Mentőszolgálat helytállását. Tematikus elrendezésben tekinthetőek meg a mentésben egykoron és napjainkban használatos lélegeztetés- és elektroterápiás, keringésdiagnosztikai felszerelések. E speciális készülékek bemutatása mellett látogatóink megismerhetik a világon elsőként Budapesten indított rohamkocsi-szolgálat történetét, a tudományos életre gyakorolt hatását így a speciális helyszíni beavatkozásoknak és az újraélesztés gyakorlatának kialakulását.

A Paulikovics Elemér vetítő-teremben látogatóink filmeket tekinthetnek meg a mentés múltjából és jelenéből. A múzeumi sétát követően látogatóinknak bemutatjuk az épületben állomásozó mentőgépkocsikat és az udvari garázsban kiállított muzeális mentő járműveket.

Nyitvatartás, elérhetőség
tovább
OMSZ történelem
tovább
Az Országos Mentőszolgálat gépjárműállományának rövid története
tovább
A Rohamkocsi megalakulásának története
tovább
A mesterséges lélegeztetés és az újraélesztési eljárások története Magyarországon
tovább
Múzeumi hírek
tovább
Képek a múzeumról
tovább
Csatolt fájlok
tovább
2016. december 8. (Mária)
Szervezeti, személyzeti adatok
Tudomány és Oktatás
Kresz Géza Mentőmúzeum

https://oktatas.mentok.hu/

Országos Elsősegély-ismereti Verseny 2013

egyszazalek

Hirdetmények  |  Vendégkönyv  |  Munkalehetőség  |  Linkajánló  |  Kapcsolat Országos Mentőszolgálat ©